Faeces potje
Faeces potje
Werkwijze afname faeces uitklapper, klik om te openen
Faeces met het lepeltje (in de deksel van het potje) overbrengen in het faecespotje (een hoeveelheid ter grootte van een tafeltennisballetje is voldoende).
Bij bloed en slijm bijmenging ook hiervan materiaal insturen samen met de faeces.
Opmerkingen
Faeces mag niet vermengd zijn met urine.
Er mag geen laxans of clysma zijn toegediend. Indien toch toegediend dan vermelden op kweekkaart.
Bij patiënten onder SDD op de aanvraag "SDD" zetten, tenzij om een andere reden gekweekt wordt.
Op de aanvraagkaart kunnen de volgende afkortingen gebruikt worden:
SSYC: kweek op Salmonella, Shigella, Yersinia en Campylobacter
PMO: kweek op Pathogene Micro-Organismen.
Aan de hand van de consistentie van de faeces en de klinische gegevens worden aanvullende kweken ingezet.
Indien de faeces dun is en/of bloederig dan wordt de faeces standaard onderzocht op de aanwezigheid van Clostridium toxine (CD) m.b.v. een realtime PCR. Deze test wordt ook in het weekend ingezet. Na overleg met de achterwacht van de microbiologie kan de test eventueel buiten kantooruren gedaan worden.
Bij sterke verdenking op Shigella, het materiaal niet bij 4 graden Celsius bewaren aangezien deze bacteriesoort dan snel afsterft. Daarom verse faeces aanleveren.
Indien de patient in de (sub)-tropen is geweest dit gaarne vermelden. De faeces wordt dan indien deze waterig dun is ook ingezet voor kweek op Vibrio cholerae. Bij sterke verdenking op Vibrio cholerae het materiaal niet bij 4 graden Celcius bewaren aangezien deze bacteriesoort dan snel afsterft. Daarom verse feces aanleveren.
Voor onderzoek op parasieten (wormen, wormeieren, cysten) altijd zo vers mogelijke faeces inleveren. Bij verdenking op amoebiasis altijd een TFT set inleveren.